راهنمای تهیه قهوه سرد (Cold Brew) برای باریستاهای تازه کار
قهوه سرد این روزها خیلی خفن شده نه؟ همه جا صحبت ازش هست از کافی شاپ های لاکچری بگیر تا جمع های دوستانه. ولی خب پشت این ظاهر باکلاس یه دنیای ساده و در عین حال جذاب برای باریستاهای تازه کار مثل من و شما پنهون شده. منم اولش فکر می کردم قهوه سرد یه چیز خیلی پیچیده اس فقط واسه حرفه ای ها. ولی وقتی دست به کار شدم فهمیدم اتفاقاً خیلی هم باحاله و میشه با کمترین امکانات یه قهوه سرد معرکه درست کرد. این مقاله رو نوشتم تا تجربیات خودم رو باهاتون به اشتراک بذارم از اشتباهاتم یاد بگیرید و زودتر به نتیجه دلخواهتون برسید.

چرا قهوه سرد؟ داستان عاشقانه من با این نوشیدنی خفن!
اولین بار که اسم قهوه سرد رو شنیدم راستش زیاد جدی نگرفتم. فکر می کردم یه مدل قهوه یخ زده معمولیه که اسمش رو عوض کردن تا گرون تر بفروشن! ولی خب کنجکاو شدم و یه بار تو یه کافه امتحانش کردم. وای خدا! چی بگم از طعمش؟ یه چیزی فراتر از قهوه یخ زده ساده بود. خیلی نرم تر ملایم تر و شیرین تر بود بدون اون تلخی گزنده ای که بعضی از قهوه های گرم دارن. از اونجا بود که عاشقش شدم.
بعدها که بیشتر تحقیق کردم فهمیدم قهوه سرد با قهوه یخ زده خیلی فرق داره. توی قهوه سرد خبری از آب جوش و حرارت نیست. دانه های قهوه به مدت طولانی معمولاً بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت توی آب سرد خیسونده میشن. این روش عصاره گیری آروم باعث میشه که طعم های دلنشین و پیچیده قهوه آزاد بشن بدون اینکه اون اسیدهای تند و زننده وارد نوشیدنی بشن.
برای یه باریستای تازه کار قهوه سرد یه فرصت طلاییه. چرا؟ چون :
- خیلی آسونه : واقعاً نیاز به تجهیزات خاص و گرون قیمت نداره. با یه فرنچ پرس ساده یه پارچه تنظیف و یه کم قهوه میشه شروع کرد.
- اشتباهات قابل جبرانه : حتی اگه دفعه اول قهوه تون عالی نشد جای نگرانی نیست. میشه با تغییر دادن نسبت قهوه به آب زمان عصاره گیری و آسیاب قهوه به طعم دلخواه رسید.
- خیلی متنوعه : میشه قهوه سرد رو به روش های مختلف سرو کرد از ساده ترین حالت با یخ گرفته تا ترکیب با شیر شکر طعم دهنده ها و کلی چیز دیگه.
- مشتری پسنده : قهوه سرد این روزها خیلی طرفدار داره مخصوصاً تو فصل های گرم. اگه یه کافی شاپ کوچیک دارید اضافه کردن قهوه سرد به منوتون مشتری های جدید رو جذب می کنه.
خلاصه که قهوه سرد فقط یه نوشیدنی نیست یه ماجراجویی خوشمزه اس برای باریستاهای کنجکاو
دردسرهای قهوه سرد : وقتی همه چی طبق برنامه پیش نمیره!
خب همه چی که گل و بلبل نیست. قهوه سرد هم مثل هر چیز دیگه ای دردسرهای خودشو داره. منم اوایل کلی سوتی دادم و قهوه های افتضاحی درست کردم! می خوام در این آموزش مدیریت کافه رستوران چند تا از مشکلات رایجی که ممکنه سر راهتون سبز بشه رو باهاتون در میون بذارم تا شما دیگه اون اشتباهات رو تکرار نکنید :
- قهوه خیلی تلخ میشه : این مشکل معمولاً به خاطر آسیاب خیلی ریز قهوه یا عصاره گیری بیش از حد اتفاق میفته. وقتی قهوه خیلی ریز آسیاب بشه سطح تماسش با آب بیشتر میشه و مواد تلخ بیشتری آزاد میشن. همینطور اگه قهوه رو خیلی طولانی توی آب بذارید ممکنه تلخ بشه.
- قهوه خیلی رقیق و بی مزه میشه : این مشکل برعکس قبلیه معمولاً به خاطر نسبت کم قهوه به آب یا عصاره گیری کم اتفاق میفته. اگه قهوه خیلی کم باشه طعم و عطر کافی ازش خارج نمیشه. همینطور اگه زمان عصاره گیری خیلی کوتاه باشه قهوه رقیق میشه.
- قهوه گل آلود و کدر میشه : این مشکل معمولاً به خاطر فیلتراسیون نامناسب اتفاق میفته. اگه از فیلتر مناسب استفاده نکنید یا فیلترتون درست کار نکنه ذرات ریز قهوه تو نوشیدنی باقی می مونن و قهوه رو کدر می کنن.
- قهوه طعم بدی میگیره : این مشکل میتونه به خاطر کیفیت پایین قهوه آب نامناسب یا ظروف کثیف اتفاق بیفته. اگه از قهوه بی کیفیت استفاده کنید هرچقدر هم که تلاش کنید قهوه خوشمزه ای نمیشه. آب لوله کشی هم ممکنه طعم کلر داشته باشه و قهوه رو خراب کنه. ظروف کثیف هم میتونن باعث بوی بد و طعم نامطبوع تو قهوه بشن.
- قهوه خیلی اسیدی میشه : با اینکه قهوه سرد معمولاً اسیدیته کمتری نسبت به قهوه گرم داره ولی باز هم ممکنه اسیدی بشه. این مشکل معمولاً به خاطر قهوه خیلی روشن (لایت رست) یا عصاره گیری خیلی کوتاه اتفاق میفته. قهوه های لایت رست اسیدیته بیشتری دارن و اگه زمان عصاره گیری کم باشه اسیدیته قهوه بیشتر حس میشه.
اینا فقط چند تا از مشکلات رایج بودن. ممکنه مشکلات دیگه ای هم سر راهتون بیاد ولی نگران نباشید! با تجربه و آزمون و خطا کم کم قلق کار دستتون میاد و میتونید قهوه سرد بی نقص درست کنید.
نسبت طلایی : کلید اصلی قهوه سرد بی نقص (و چطور پیداش کنیم!)
یکی از مهم ترین چیزها تو قهوه سرد نسبت قهوه به آب هست. این نسبت تعیین می کنه که قهوه تون چقدر غلیظ و قوی باشه. نسبت های مختلفی وجود داره ولی من به شخصه با نسبت ۱ به ۸ شروع کردم و به نظرم خیلی خوب جواب داد. یعنی به ازای هر ۱ گرم قهوه ۸ گرم آب استفاده می کنم.
البته این فقط یه نقطه شروعِ. شما میتونید با این نسبت بازی کنید تا به طعم دلخواهتون برسید. اگه قهوه تون خیلی قوی بود دفعه بعد آب رو بیشتر کنید. اگه خیلی رقیق بود قهوه رو بیشتر کنید. یادتون باشه قهوه سرد یه نوشیدنی شخصیه پس نترسید از اینکه سلیقه خودتون رو دنبال کنید.
برای اندازه گیری دقیق من از ترازو استفاده می کنم. ترازوی دیجیتال آشپزخونه خیلی به کار میاد. هم قهوه رو باهاش وزن می کنم هم آب رو. البته اگه ترازو ندارید میتونید از پیمانه هم استفاده کنید ولی دقتش کمتره.
یه نکته مهم : وقتی میگیم نسبت ۱ به ۸ منظورمون وزن به وزن هست نه حجم به حجم. یعنی ۱ گرم قهوه به ۸ گرم آب. چون چگالی قهوه و آب فرق داره اگه از پیمانه حجمی استفاده کنید ممکنه نسبتتون دقیق درنیاد.
چطور نسبت طلایی خودتون رو پیدا کنید؟
- با نسبت ۱ به ۸ شروع کنید.
- قهوه سرد رو درست کنید و بچشید.
- اگه قهوه خیلی قوی بود دفعه بعد نسبت رو به ۱ به ۹ یا ۱ به ۱۰ تغییر بدید.
- اگه قهوه خیلی رقیق بود نسبت رو به ۱ به ۷ یا ۱ به ۶ تغییر بدید.
- این کار رو انقدر تکرار کنید تا به نسبت دلخواهتون برسید.
یه مثال عملی : فرض کنید میخواید ۱ لیتر قهوه سرد درست کنید. با نسبت ۱ به ۸ به ۱۲۵ گرم قهوه و ۱۰۰۰ گرم (یا ۱ لیتر) آب نیاز دارید. (۱۰۰۰ تقسیم بر ۸ میشه ۱۲۵).
آسیاب مناسب : دانه ها رو درست خرد کن تا قهوه ات معرکه بشه!
آسیاب قهوه یکی دیگه از فاکتورهای مهم تو قهوه سرد هست. برای قهوه سرد باید از آسیاب درشت استفاده کنید. آسیاب خیلی ریز باعث میشه قهوه تون تلخ بشه و فیلتر کردنش هم سخت تر میشه.
چرا آسیاب درشت؟
- کاهش تلخی : آسیاب درشت سطح تماس قهوه با آب رو کم می کنه و از آزاد شدن بیش از حد مواد تلخ جلوگیری می کنه.
- فیلتراسیون راحت تر : ذرات درشت قهوه راحت تر فیلتر میشن و قهوه تون شفاف تر میشه.
- عصاره گیری متعادل تر : آسیاب درشت باعث میشه عصاره گیری به آرامی و به طور یکنواخت انجام بشه و طعم های دلنشین قهوه بهتر استخراج بشن.
چطور آسیاب درشت رو تشخیص بدیم؟
آسیاب درشت قهوه سرد باید شبیه دانه های شکر درشت یا نمک دریا باشه. اگه آسیابتون درجه بندی داره معمولاً درجه های آخر (درشت ترین حالت) برای قهوه سرد مناسب هستن.
اگه آسیاب نداریم چی کار کنیم؟
اگه آسیاب قهوه ندارید دو تا راه دارید :
- قهوه آسیاب شده درشت بخرید : بعضی از فروشگاه های قهوه قهوه آسیاب شده مخصوص قهوه سرد هم دارن. موقع خرید حتماً دقت کنید که آسیابش درشت باشه.
- قهوه آسیاب نشده بخرید و خودتون خردش کنید : میتونید از یه آسیاب دستی ساده یا حتی یه هاونگ برای خرد کردن قهوه استفاده کنید. البته این روش یکم سخت تره و ممکنه آسیابتون یکدست نشه ولی باز هم از هیچی بهتره.
یه تجربه شخصی : من اوایل فکر میکردم آسیاب قهوه خیلی مهم نیست و با هر آسیابی میشه قهوه سرد درست کرد. یه بار قهوه رو خیلی ریز آسیاب کردم و نتیجه اش یه قهوه تلخ و کدر شد که اصلاً قابل خوردن نبود! از اون موقع فهمیدم که آسیاب مناسب چقدر تو طعم قهوه سرد تاثیر داره.
آبِ زندگی : آب خوب قهوه خوب!
شاید باورتون نشه ولی کیفیت آب هم خیلی تو طعم قهوه سرد تاثیر داره. آب لوله کشی معمولاً کلر داره و این کلر میتونه طعم قهوه رو خراب کنه. برای قهوه سرد بهتره از آب تصفیه شده یا آب معدنی استفاده کنید.
چرا آب خوب مهمه؟
- طعم خالص تر : آب تصفیه شده طعم و بوی خاصی نداره و اجازه میده طعم واقعی قهوه خودش رو نشون بده.
- عصاره گیری بهتر : آب تصفیه شده املاح کمتری داره و به همین دلیل بهتر میتونه طعم و عطر قهوه رو استخراج کنه.
- قهوه شفاف تر : آب تصفیه شده باعث میشه قهوه تون شفاف تر و بدون رسوب باشه.
چه نوع آبی مناسبه؟
- آب تصفیه شده خانگی : اگه دستگاه تصفیه آب خونگی دارید بهترین گزینه است.
- آب معدنی : آب معدنی هم گزینه خوبیه ولی دقت کنید که آب معدنی با طعم دهنده یا گازدار نباشه.
- آب جوشیده و سردشده : اگه هیچکدوم از گزینه های بالا رو ندارید میتونید آب لوله کشی رو بجوشونید و بذارید سرد بشه. جوشوندن آب باعث میشه کلرش از بین بره.
یه نکته مهم : دمای آب هم مهمه. برای قهوه سرد باید از آب سرد یا آب هم دمای محیط استفاده کنید. استفاده از آب گرم یا ولرم باعث میشه عصاره گیری سریع تر انجام بشه و قهوه تون تلخ بشه.
تجربه من : یه بار آب تصفیه شده نداشتم و از آب لوله کشی مستقیم استفاده کردم. قهوه ام یه طعم عجیب و غریب گرفت که اصلاً خوشایند نبود. از اون موقع دیگه همیشه حواسم هست که از آب خوب برای قهوه سرد استفاده کنم.
زمان جادوگری : صبر کن نتیجه اش شگفت انگیزه!
زمان عصاره گیری یکی از مهم ترین فاکتورها تو قهوه سرد هست. قهوه سرد به زمان زیادی برای عصاره گیری نیاز داره معمولاً بین ۱۲ تا ۲۴ ساعت. هرچی زمان عصاره گیری طولانی تر باشه قهوه تون غلیظ تر و قوی تر میشه.
چرا زمان طولانی؟
- عصاره گیری ملایم : عصاره گیری طولانی و آروم باعث میشه طعم های دلنشین و پیچیده قهوه به آرامی آزاد بشن بدون اینکه اسیدهای تند و زننده وارد نوشیدنی بشن.
- طعم نرم تر : قهوه سردی که به مدت طولانی عصاره گیری شده باشه طعم نرم تر و ملایم تری داره و تلخی کمتری داره.
- کافئین کمتر : عصاره گیری طولانی باعث میشه کافئین کمتری از قهوه خارج بشه اگه به کافئین حساس هستید قهوه سردی که زمان عصاره گیری طولانی تری داشته باشه گزینه بهتریه.
چه زمانی مناسبه؟
- ۱۲ تا ۱۸ ساعت : برای قهوه سردی با طعم ملایم و متعادل.
- ۱۸ تا ۲۴ ساعت : برای قهوه سردی با طعم قوی تر و غلیظ تر.
- بیش از ۲۴ ساعت : توصیه نمیشه چون ممکنه قهوه تون خیلی تلخ بشه.
شرایط نگهداری در طول عصاره گیری :
- دمای محیط : بهترین دما برای عصاره گیری قهوه سرد دمای محیط (حدود ۲۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد) هست.
- جای تاریک : ظرف قهوه رو تو جای تاریک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. نور میتونه باعث اکسید شدن قهوه و تغییر طعمش بشه.
- ظرف دربسته : ظرف قهوه رو دربسته نگه دارید تا از ورود بوهای نامطبوع به قهوه جلوگیری بشه.
تجربه شخصی : من اوایل عجله داشتم و فکر میکردم ۶-۸ ساعت عصاره گیری کافیه. ولی نتیجه اش یه قهوه رقیق و بی مزه بود. وقتی زمان عصاره گیری رو به ۱۸ ساعت افزایش دادم قهوه ام یه طعم فوق العاده گرفت. از اون موقع دیگه صبر می کنم و اجازه میدم قهوه سرد جادوگری خودش رو انجام بده!
فیلتربازی : جدا کردن تفاله از نوشیدنی به سبک حرفه ای ها!
بعد از اینکه قهوه سرد به اندازه کافی عصاره گیری شد نوبت به فیلتر کردن میرسه. فیلتر کردن قهوه سرد خیلی مهمه چون ذرات ریز قهوه رو از نوشیدنی جدا می کنه و قهوه تون رو شفاف و خوش طعم می کنه.
انواع فیلتر برای قهوه سرد :
- فیلتر کاغذی : فیلتر کاغذی بهترین گزینه برای قهوه سرد هست. فیلتر کاغذی ذرات ریز قهوه و روغن های قهوه رو به خوبی جذب می کنه و قهوه تون رو خیلی شفاف می کنه. میتونید از فیلتر کاغذی فرنچ پرس فیلتر قهوه V۶۰ یا حتی فیلتر قهوه معمولی استفاده کنید.
- پارچه تنظیف : پارچه تنظیف هم یه گزینه خوب برای فیلتر کردن قهوه سرد هست. پارچه تنظیف ذرات درشت قهوه رو جدا می کنه ولی ممکنه ذرات ریزتر و روغن های قهوه رو رد کنه. قهوه سردی که با پارچه تنظیف فیلتر شده باشه ممکنه کمی کدرتر باشه.
- فیلتر فلزی : فیلتر فلزی معمولاً برای قهوه سرد توصیه نمیشه. فیلتر فلزی ذرات درشت قهوه رو جدا می کنه ولی ذرات ریزتر و روغن های قهوه رو رد می کنه. قهوه سردی که با فیلتر فلزی فیلتر شده باشه ممکنه کدرتر باشه و طعم تلخ تری داشته باشه.
روش های فیلتر کردن قهوه سرد :
- فرنچ پرس : اگه قهوه سرد رو تو فرنچ پرس درست کردید فیلتر کردنش خیلی آسونه. فقط کافیه اهرم فرنچ پرس رو به آرامی فشار بدید تا تفاله قهوه ته ظرف جمع بشه و قهوه صاف از بالا خارج بشه. برای فیلتراسیون بهتر میتونید یه فیلتر کاغذی هم روی فرنچ پرس بذارید.
- روش چکه ای (Drip) : میتونید از یه دستگاه قهوه ساز چکه ای معمولی برای فیلتر کردن قهوه سرد استفاده کنید. فقط کافیه فیلتر کاغذی رو بذارید تو قیف دستگاه و قهوه سرد رو به آرامی روش بریزید تا قطره قطره فیلتر بشه.
- روش دستی : میتونید یه قیف فیلتر (مثل V۶۰ یا Chemex) رو روی یه پارچ بذارید و فیلتر کاغذی رو توش قرار بدید. بعد قهوه سرد رو به آرامی روی فیلتر بریزید تا فیلتر بشه.
نکات مهم در فیلتر کردن :
- آروم فیلتر کنید : قهوه سرد رو خیلی آروم و با حوصله فیلتر کنید. فشار زیاد باعث میشه ذرات ریز قهوه از فیلتر رد بشن و قهوه تون کدر بشه.
- فیلتر رو خیس کنید : قبل از فیلتر کردن فیلتر کاغذی رو با آب گرم خیس کنید تا بوی کاغذش از بین بره و قهوه رو خراب نکنه.
- دوبار فیلتر کنید : برای قهوه سرد خیلی شفاف میتونید دوبار فیلترش کنید. بعد از فیلتر اول قهوه رو دوباره از یه فیلتر کاغذی جدید رد کنید.
تجربه شخصی : من اولش فکر میکردم فیلتر کردن قهوه سرد خیلی مهم نیست و میشه سرسری ردش کرد. یه بار خیلی عجله داشتم و قهوه رو سریع فیلتر کردم. نتیجه اش یه قهوه کدر و پر از ذرات ریز قهوه بود که اصلاً خوشایند نبود. از اون موقع یاد گرفتم که فیلتر کردن قهوه سرد یه مرحله مهم و حساسه که باید با دقت و حوصله انجام بشه.
چطور قهوه سرد رو خوشمزه تر کنیم؟ (ترفندهای طعم دهی)
قهوه سرد به خودی خود خیلی خوشمزه اس ولی میشه با یه سری ترفندهای ساده طعمش رو جذاب تر و متنوع تر کرد. اینجا چند تا ایده باحال براتون دارم :
- شیر و شکر : ساده ترین راه برای خوشمزه تر کردن قهوه سرد اضافه کردن شیر و شکره. میتونید از شیر معمولی شیر بادام شیر نارگیل یا هر شیر دیگه ای که دوست دارید استفاده کنید. شکر سفید شکر قهوه ای عسل شیره خرما و انواع شیرین کننده های دیگه هم گزینه های خوبی هستن.
- طعم دهنده ها : میتونید به قهوه سردتون طعم دهنده های مختلف اضافه کنید. وانیل دارچین هل زنجبیل نعناع شکلات کارامل و انواع عصاره های طعم دهنده انتخاب های متنوعی هستن. میتونید طعم دهنده ها رو قبل از عصاره گیری به قهوه اضافه کنید یا بعد از فیلتر کردن به قهوه اضافه کنید.
- میوه : تکه های میوه تازه یا یخ زده هم میتونن طعم خیلی خوبی به قهوه سرد بدن. توت فرنگی تمشک بلوبری پرتقال لیمو آناناس و انواع میوه های دیگه رو امتحان کنید. میتونید میوه ها رو قبل از عصاره گیری به قهوه اضافه کنید یا بعد از فیلتر کردن به قهوه اضافه کنید.
- ادویه ها : ادویه های گرم مثل دارچین هل و زنجبیل طعم خیلی خوبی به قهوه سرد میدن مخصوصاً تو فصل های سرد. میتونید ادویه ها رو قبل از عصاره گیری به قهوه اضافه کنید یا بعد از فیلتر کردن به قهوه اضافه کنید.
- نوشیدنی های الکلی : اگه اهلش هستید میتونید یه مقدار کمی نوشیدنی الکلی مثل لیکور قهوه رام یا ویسکی به قهوه سردتون اضافه کنید. فقط حواستون باشه که زیاده روی نکنید!
روش های سرو قهوه سرد :
- ساده با یخ : ساده ترین و رایج ترین روش سرو قهوه سرد سرو کردنش با یخ هست. فقط کافیه لیوان رو پر از یخ کنید و قهوه سرد رو روش بریزید.
- قهوه سرد لاته : میتونید قهوه سرد رو با شیر و یخ ترکیب کنید و یه لاته سرد خوشمزه درست کنید.
- قهوه سرد نیترو : قهوه سرد نیترو یه مدل خاص از قهوه سرد هست که با گاز نیتروژن تزریق میشه. قهوه سرد نیترو بافت خامه ای و طعم شیرین تری داره. برای درست کردن قهوه سرد نیترو به تجهیزات خاصی نیاز دارید.
- کوکتل قهوه سرد : میتونید قهوه سرد رو با آبمیوه ها شربت ها نوشابه ها و مواد دیگه ترکیب کنید و کوکتل های قهوه سرد خوشمزه درست کنید.
تجربه شخصی : من عاشق اینم که با طعم دهنده های مختلف قهوه سرد رو امتحان کنم. یه بار عصاره وانیل رو به قهوه سرد اضافه کردم و یه قهوه سرد وانیلی فوق العاده درست کردم. یه بار دیگه هم دارچین و هل رو امتحان کردم و یه قهوه سرد ادویه ای گرم و دلچسب درست کردم. پیشنهاد می کنم شما هم طعم دهنده های مختلف رو امتحان کنید و طعم مورد علاقه خودتون رو پیدا کنید.
قهوه سرد به سبک شما : راه های خلاقانه برای حرفه ای شدن
قهوه سرد فقط یه دستور پخت ساده نیست یه هنره. میشه با خلاقیت و نوآوری قهوه سرد رو به یه سطح جدیدی برسونید. اینجا چند تا ایده برای حرفه ای شدن تو قهوه سرد براتون دارم :
- قهوه های تخصصی : به جای قهوه های معمولی از قهوه های تخصصی (Specialty Coffee) استفاده کنید. قهوه های تخصصی کیفیت بالاتری دارن و طعم های پیچیده تری دارن. میتونید از قهوه های تک خاستگاه (Single Origin) یا بلند (Blend) استفاده کنید.
- رست های مختلف : رست قهوه هم تو طعم قهوه سرد تاثیر داره. قهوه های رست مدیوم و دارک برای قهوه سرد مناسب تر هستن. قهوه های رست لایت اسیدیته بیشتری دارن و ممکنه برای قهوه سرد خیلی مناسب نباشن.
- روش های عصاره گیری متفاوت : به جز روش غوطه وری (Immersion) که رایج ترین روش برای قهوه سرد هست روش های عصاره گیری دیگه ای هم وجود داره. روش چکه ای سرد (Cold Drip) یه روش دیگه برای عصاره گیری قهوه سرد هست که نتیجه اش یه قهوه شفاف تر و با طعم ملایم تره. برای روش چکه ای سرد به تجهیزات خاصی نیاز دارید.
- طعم دهی قبل از عصاره گیری : میتونید طعم دهنده ها رو قبل از عصاره گیری به قهوه اضافه کنید. این روش باعث میشه طعم دهنده ها به طور کامل تو قهوه نفوذ کنن و قهوه تون طعم یکدست تری داشته باشه. مثلاً میتونید پوست پرتقال چوب دارچین یا دانه وانیل رو قبل از عصاره گیری به قهوه اضافه کنید.
- تهیه کنسانتره قهوه سرد : میتونید کنسانتره قهوه سرد درست کنید و بعداً با آب یا شیر رقیقش کنید. برای تهیه کنسانتره قهوه سرد نسبت قهوه به آب رو بیشتر کنید (مثلاً ۱ به ۴ یا ۱ به ۵). کنسانتره قهوه سرد رو میشه تو یخچال نگهداری کرد و هر وقت خواستید قهوه سرد درست کنید ازش استفاده کنید.
- استفاده از نیتروژن : اگه امکانش رو دارید قهوه سردتون رو با گاز نیتروژن تزریق کنید. قهوه سرد نیترو بافت خامه ای و طعم شیرین تری داره و خیلی خاص و جذاب میشه.
دعوت از شما : دوست دارم بدونم شما چه تجربه هایی تو قهوه سرد دارید؟ چه روش هایی رو امتحان کردید؟ چه مشکلات و چالش هایی داشتید؟ خوشحال میشم نظرات و تجربیاتتون رو تو بخش کامنت ها با من و بقیه باریستاهای تازه کار به اشتراک بذارید. بیاید با هم یاد بگیریم و قهوه سرد رو به یه سطح جدیدی برسونیم!
حرف آخر : قهوه سرد رفیق همیشگی باریستای ما!
قهوه سرد یه نوشیدنی ساده ولی شگفت انگیزه. درست کردنش آسونه طعمش عالیه و کلی هم میشه باهاش خلاقیت به خرج داد. برای یه باریستای تازه کار قهوه سرد یه نقطه شروع عالیه برای ورود به دنیای قهوه. با قهوه سرد میشه اصول اولیه عصاره گیری قهوه رو یاد گرفت با نسبت ها بازی کرد طعم های مختلف رو تجربه کرد و مهم تر از همه یه نوشیدنی خوشمزه و مشتری پسند درست کرد.
توصیه های نهایی من به شما :
- با نسبت ۱ به ۸ شروع کنید.
- از قهوه آسیاب شده درشت استفاده کنید.
- از آب تصفیه شده استفاده کنید.
- حداقل ۱۲ ساعت قهوه رو عصاره گیری کنید.
- قهوه رو با فیلتر کاغذی فیلتر کنید.
- از امتحان کردن طعم دهنده های مختلف نترسید.
- تجربه کنید اشتباه کنید یاد بگیرید و لذت ببرید!
قهوه سرد فقط یه نوشیدنی نیست یه سفره. یه سفر پر از طعم های جدید تجربه های باحال و لحظه های خوشمزه. امیدوارم این مقاله تونسته باشه یه راهنمای کاربردی و جذاب برای شما باریستاهای تازه کار باشه. حالا دیگه وقتشه دست به کار بشید و قهوه سرد خودتون رو درست کنید. Brew on!
سوالات پرتکرار شما باریستاهای کنجکاو
۱. قهوه سرد رو تا چند روز میشه تو یخچال نگهداری کرد؟
قهوه سرد رو معمولاً تا ۲ هفته میشه تو یخچال نگهداری کرد. البته بهتره که قهوه رو تو ظرف دربسته و تو یخچال بذارید تا طعم و عطرش رو حفظ کنه. هرچی قهوه تازه تر باشه طعمش بهتره پس سعی کنید قهوه رو به مقدار کم درست کنید و زودتر مصرفش کنید.
۲. اگه قهوه سردم خیلی تلخ شد چی کار کنم؟
اگه قهوه سردتون خیلی تلخ شد احتمالاً یکی از این دلایل رو داشته :
- آسیاب خیلی ریز قهوه : برای دفعه بعد قهوه رو درشت تر آسیاب کنید.
- عصاره گیری بیش از حد : زمان عصاره گیری رو کم کنید. مثلاً اگه ۲۴ ساعت عصاره گیری کردید دفعه بعد ۱۸ ساعت عصاره گیری کنید.
- قهوه رست تیره : قهوه های رست تیره معمولاً تلخ تر هستن. برای دفعه بعد از قهوه رست مدیوم یا لایت استفاده کنید.
برای جبران تلخی قهوه سردی که از قبل درست کردید میتونید بهش شیر شکر یا طعم دهنده های شیرین اضافه کنید.
۳. بهترین نوع قهوه برای قهوه سرد چیه؟
بهترین نوع قهوه برای قهوه سرد قهوه ای هست که طعم دلخواه شما رو داشته باشه! ولی به طور کلی قهوه های عربیکا با رست مدیوم یا دارک برای قهوه سرد خیلی خوب جواب میدن. قهوه های عربیکا طعم نرم تر و ملایم تری دارن و رست مدیوم و دارک باعث میشه تلخی قهوه کمتر بشه و شیرینی و طعم های شکلاتی و آجیلی قهوه بیشتر خودش رو نشون بده. میتونید از قهوه های تک خاستگاه مثل قهوه برزیل کلمبیا یا اتیوپی استفاده کنید یا از بلندهای مختلف قهوه امتحان کنید. تجربه کنید و قهوه مورد علاقه خودتون رو پیدا کنید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "راهنمای تهیه قهوه سرد (Cold Brew) برای باریستاهای تازه کار" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی, کسب و کار ایرانی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "راهنمای تهیه قهوه سرد (Cold Brew) برای باریستاهای تازه کار"، کلیک کنید.